De cateva zile incoace ma lupt cu un serial englezesc care m-a agatat intr-un mod in care nu ma asteptam. Nu sunt mare fan filme made in england pentru ca nu reusesc sa ma impac cu ritmul lent de buldog mic si gras pe care le au dar apreciez si recomand serialele care chiar daca au numai doua viteze (incet si incetisor), sunt bune si merita.
Pornit pe calea ceaiului de la ora 5, am sapat adanc in memorie dupa purtatoare de insigne englezesti si am gasit 3 seriale pe care le recomand din toata inima.
Luther
Imi place Ildris Elba si il consider un actor de mare angajament artistic. Chiar daca poseda talentul fatal de a juca periodic in filme si seriale proaste care il coboara in clasament, Ildris isi incordeaza muschii dupa fiecare rol neinspirat si reuseste intr-un timp record sa urce la loc, reusind astfel sa ramana permanent in atentia publicului spectator. Cam asa facea Rapidul pe vremuri: juca un meci fenomenal de ziceai ca gata s-a rupt pisica neagra si sa vezi ce-l rupe pe fotbal de acum incolo dupa care baga 3 meciuri super proaste (gheata la inima de rapidist) de iti venea sa iti iei campii si sa o dai dracu de echipa. Nu sunt rapidist dar ultras-ii infocati stiu despre ce vorbesc.
Revenind la seriale, Luther-ul lui Ildris Elba este un serial politist foarte bine facut si foarte bine prezentat. Productia a ajuns la sezonul 5 si are o promisiune de inca o felie de 6 episoade, undeva in vara anului viitor.
In acest serial, Ildris Elba este DCI (Deputy Chief Inspector) Luther, un detectiv englezesc mai destept si mai talentat decat alti politisti din gasca lui care are deosebitul talent de a intra in belele din care iese din ce in ce mai sifonat. Este specialist in cazurile nasoale pe care nimeni nu le vrea, dosare grele pe care le inchide intr-un stil personal aflat la limita legalitatii.
Foarte bun serialul, foarte misto actorii, mai ales personajul feminin care umple elegant toate gaurile unui film care uneori circula cu a doua pe autostrada. Recomand cu placere acest serial si acum mi-am adus aminte am scris un post despre Luther pe undeva pe aici. Throw an eye!
Bodyguard
Daca esti fan Game of Thrones atunci trebuie sa-l fi vazut si pe Bodyguard pentru ca actorul din rolul principal este Robb Stark (Richard Madden) junele curajos al casei Stark care a avut ambitia sa se ia in dantura cu House Lanister si a murit cu o sageata infipta in gat pe undeva pe la sezonul 5(parca?)
Pentru rolul din Bodyguard, Richard Madden s-a pregatit indelung. Si-a scos sageata din gat, si-a aruncat palosul si hainele tribale si a imbracat costumul ieftin al unui politist bantuit de PTSD (post traumatic stres) care este trimis sa asigure paza unui demnitar al parlamentului englez. Pe care il pazeste, frate de ii zboara toti fulgii si dimineata si la pranz si seara intr-un rol simplu, fara multe replici in script. Ideea e ca politistul cel tacut ajunge la un moment dat sa incurce rau de tot itzele unui scandal politic deja complicat si asta ii aduce cadou un loc pe lista celor mai cautati oameni din Anglia cu o promisiune de "find him and kill him"
Serialul este misto si te prinde iar finalul este pe masura trendului filmelor englezesti din ultimii ani care lasa totul pe ultimele minute. Serialul se poate vedea aici
Line of duty
Line of duty este diferit de celelalte englezisme politiste pentru ca serialul are in esenta doar doi "jucatori". In coltul rosu al ringului ii avem pe copper-ii (gabori in engleza) care au ales the dark side of the force (spaga, infractiuni, manevre, etc) iar in coltul albastru avem una bucata echipa detectivi de la AC-12 (internal affairs-ul britanic) care trebuie sa-i prinda pe banditi. Adica un serial despre politisti care trebuie sa prinda politisti.
Ideea acestui serial nu e noua, am mai vazut productii similare in viata mea dar ceea ce da culoare povestii cu hotii si vardisti din Anglia sunt cazurile in sine. Politistii corupti sunt foarte buni la acoperit urme si la smecherit probe deci sunt foarte greu de prins. Coruptia sistemului judiciar englez este si ea prezenta in schema iar toate aceste elemente legate intr-un scenariu inteligent si bine gandit, coloreaza elegant acestui serial.
Mi-a placut foarte mult jocul de-a soarecele si pisica englezeasca al acestei productii ajunse la sezonul 5. Desi pare lung si parca nu-ti vine sa te apuci de el, Line of duty este un serial de intindere medie. Sezoanele au cate 6 episoade ceea ce inseamna cam 3 sezoane standard. E drept, episoadele sunt cam lungi, 60 de minute in loc de 45 cat e normal dar scenariu e consistent si sustine timpul in plus.
Serialul se poate vedea pe Netflix sau aici.
La final de pledoarie recunosc ca imi este foarte greu sa fac un clasamanet al celor 3 politiste englezesti de azi. Toate sunt bune, toate merg bine si nu plictisesc audienta.
Daca totusi mi se pune un pistol la tampla pentru un clasament, cred ca Luther ar fi pe primul loc (actori si poveste), Line of duty pe locul doi pentru cazuistica politista si ultimul loc dar nu cel din urma, Bodyguard pentru ca sunt fan House Stark.